miercuri, 17 noiembrie 2010

Dunarea, corp viu!


Prezentarea generala a proiectului ”Dunarea, corp viu!”


Proiectul a fost lansat de Ziua Internationala a Dunarii, 29 iunie 2010, intr-o conferinta de presa din cadrul sedintei deschise a Comitetului de Bazin Banat, in cadrul Administratiei Bazinale de Apa Banat, in prezenta membrilor Comitetului de Bazin, a invitatilor si a presei locale.

Durata Proiectului: 29 Iunie 2010 – 29 Iunie 2011

Scopul Proiectului: implicarea comunitătilor riverane Dunării (si prin extensie a tuturor comunitatilor aflate in spatiul hidrografic Banat) in actiuni ecologice, educative, socio-culturale, sportive, de recreere care sustin ideea ca Dunarea e un corp viu care trebuie sa fie:
1. sanatos (ecologizand o parte din malurile Dunarii si afluentilor ei)
2. hranit (stimuland si protejand biodiversitatea)
3. cu viata sociala (sarbatori festive ale comunitatilor riverane).
OBIECTIVELE PROIECTULUI:

1. conştientizarea factorilor care duc la nerespectarea / respectarea stării bune a apei

2. dezvoltarea abilităţilor de comunicare a publicului larg cu partenerii implicati in proiect
3. informarea comunitatilor locale vizate, de oportunitatile de recreere in spatiul dunarean
4. constientizarea implicarii tuturor categoriilor de public in actiunile de voluntariat
PARTENERII: Administratia Bazinala de Apa Banat, Centrul Cultural Francez , Centrul Cultural German, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului, Parcul Natural Portile de Fier, Parcul National Cheile Nerei, Asociatia Geo Natura, Asociatia pentru Calitatea Vietii, Asociatia „Tara Nerei”, Fundatia Rubin, Uniunea Scriitorilor din Romania- filiala Timisoara, Inspectoratul Scolar al judetului Timis si Caras-Severin, Primaria Timisoara.ACTIVITATI:
1. „ Tabara de creatie plastica Dubova, 2010” ( 3-8 august 2010)
“Tabăra de Creaţie Plastică Rubin – Dubova, organizată de Fundaţia Culturală Rubin, a ajuns la a V-a ediţie. Manifestarea are loc în această perioadă, între 1 – 8 august 2010, în localitatea Dubova, judeţul Mehedinţi. În acest an, participă la manifestarea culturală artiştii Ana Adam, Sorin Bijan, Horia Bojin, Iulian Vitalis Cojocariu, Gheorghe Fikl, Tiberiu Giucă, Elicondiu Iovan, László Mátyás, Cristian Sida, Nada Stojici şi Sorin Vreme.
În încheierea acestei ediţii, sâmbătă, 7 august, vor fi prezenţi la Dubova scriitori care vor lectura fragmente din propriile creaţii, care au ca sursă de inspiraţie Dunărea. Seara de lectură este parte a proiectului “Dunărea, corp viu”, derulat de Administraţia Bazinală de Apă Banat împreună cu Uniunea Scriitorilor Timişoara.
La ediţiile anterioare ale Taberei de Creaţie Plastică Rubin-Dubova au fost prezenţi şi artişti din străinătate (Serbia, Polonia, Ucraina, Franţa, Ungaria, Portugalia, Japonia, Macedonia). În urma celor patru ediţii s-au realizat opt expoziţii şi au fost tipărite două cataloage de prezentare. Tabăra din acest an se va finaliza, la fel ca şi până acum, cu o expoziţie organizată în Timişoara.”( www.vestul.ro, redactor A. DIMA, 04.08.2010)

- organizator: Fundatia Rubin
- parteneri: ABA Banat, Uniunea Scriitorilor din Romania –Filiala Timisoara

Tabără de creaţie în aer liber

“11 artişti palstici din Timişoara ies în natură, în zona Cazanelor Dunării pentru a crea opere deosebite. Ei participă la a V-a ediţie a Taberei de Creaţie Plastică Rubin – Dubova, organizată de Fundaţia Culturală Rubin, în perioada 1 – 8 august în localitatea de pe malul Dunării, în judeţul Mehedinţi. Artiştii participanţi la Tabăra de Creaţie Plastică Rubin – Dubova 2010 sunt: Ana Adam, Sorin Bijan, Horia Bojin, Iulian Vitalis Cojocariu, Gheorghe Fikl, Tiberiu Giucă, Elicondiu Iovan, László Mátyás, Cristian Sida, Nada Stojici şi Sorin Vreme.
Ca principiu, nimeni nu le impune plasticienilor o temă, fiecare fiind lăsat să creeze, inspirat de cadrul natural. Dacă Horia Bojin va sculpta, în piatră, Sorin Vreme a anunţat că vrea să se axeze pe creaţii video, pornind de la faptul că în comunism prin zona respectivă oamenii încercau să treacă frontiera în fosta Iugoslavie. Elicondiu Iovan va aborda tehnici fotografice (pentru care s-a dotat, pe lângă aparatul foto, cu mai multe peruci), iar restul artiştilor vor picta sau vor face grafică pe pânze şi cartoane de diferite dimensiuni.
“Acest proiect este un demers firesc al Fundaţiei Rubin, pornind de la misiunea asumată – aceea de repunere a artistului în postura de epicentru al sensibilităţii comunitare, precum şi de la afirmarea, de către fundaţie, a supremaţiei valorii estetice faţă de orice alte norme sau motive contingente”, explică Stelian Cirţ, iniţiatorul taberei artistice şi preşedintele fundaţiei organizatoare.
La închiderea din acest an a taberei, sâmbătă, 7 august, plasticienilor li se vor alătura câţiva scriitori timişoreni, care, la lumina focului de tabără vor citi din lucrările lor inspirate de Dunăre.
Seara de lectură este parte integrantă a proiectului “Dunărea, corp viu” derulat de Administraţia Bazinală de Apă Banat împreună cu Uniunea Scriitorilor din Timişoara.”
( Evenimentul zilei/30 iulie/Georgeta Petrovici)


Tabara de Creatie Plastica Rubin-Dubova, la final

"Fundaţia Culturală Rubin din Timişoara a organizat cea de-a V-a ediţie a Taberei de Creaţie Plastică Rubin – Dubova, în judeţul Mehedinţi, care s-a încheiat duminică. Artiştii strămutaţi timp de o săptămână, din 31 iulie, până pe 8 august, în apropiere de cazanele Dunării, spun că au experimentat cea mai frumoasă vară creatoare. Anul acesta, la Tabăra de Creaţie Plastică Rubin – Dubova au participat Ana Adam, Sorin Bijan, Horia Bojin, Iulian Vitalis Cojocariu, Gheorghe Fikl, Tiberiu Giucă, Elicondiu Iovan, László Mátyás, Cristian Sida, Nada Stojici şi Sorin Vreme.

Administraţia Bazinală a Apelor Banat a întregit evenimentul încheiat duminică, trimiţând, sâmbătă, la faţa locului, câţiva dintre cei mai de succes scriitori timişoreni, care s-au lăsat inspiraţi de Dunăre. Seara de sâmbătă, doldora de artă, s-a consumat în jurul unui focului, artiştii lădându-şi operele sau făcând teatru de umbre. Seara de lectură a făcut parte din proiectul „Dunărea, corp viu” derulat de ABAB şi Uniunea Scriitorilor din Timişoara. Au participat Alexandru Colţescu, Tudor Creţu, Nicolae Jinga, Borco Ilin şi Robert Şerban. <În acest peisaj mirific şi sublim totodată, brăzdat de ape limpezi şi stânci semeţe într-o linişte ce nu-ţi aduce aminte de nimic, noi, tinerii artişti din ţara asta, ne-am întâlnit şi ne-am pictat minţile, unul chiar şi le-a sculptat, cu tot ce, în generozitatea lor, ne-au pus la dispoziţie organizatorii>, spune Elicondiu Iovan, unul dintre artiştii care au partipat la eveniment. Lucrările realizate în cadrul taberei vor putea fi admirate în cadrul unei expoziţii care va avea loc în curând la Timişoara.” ( www.tion.ro/9.08.2010)

2. Acțiunea “Prețuiește apa” ( 24 septembrie 2010)

Acţiunea presupune atragerea de voluntari în cadrul proiectului nostru şi chiar în acţiunile de voluntariat din toate domeniile. In 24 septembrie, orele 13.00-17.00, voluntarii Asociaţiei Geo Natura au fost prezenţi în zona pietonală din faţa centrului Comercial Bega şi în Piaţa Libertăţii ( locuri unde au fost amplasate standurile acestora) şi au distribuit gratuit sticle de apă Perenna publicului larg, informându-i despre importanţa implicării comunităţilor în activităţile ecologice şi socio-culturale ale urbei.

“Pretuieste apa” are două scopuri principale:

1). promovarea proiectul “Dunărea, corp viu!” printre timişoreni.
2). Promovarea voluntariatului printre timişoreni. Se va prezenta publicului posibilitatea de a se înscrie ca voluntar pentru activităţile care vor urma.

”Preţuieşte apa” este cea de-a doua acţiune din cadrul proiectului promovat de ABAB, “Dunărea, corp viu”, lansat pe 29 iunie 2010 şi care se va încheia la aceeaşi dată anul viitor.

- organizator: Asociația Geo Natura
- parteneri: ABA Banat, Primăria Timișoara
- sponsori: Perenna Premier (Apollini Company )

3. „Impactul antropic asupra zonelor protejate de pe râurile Timiş, Cerna şi Nera (afluenţi ai fluviului Dunărea) -sunt vizate Lunca Timişului, Zona protejata Domogled – Valea Cernei, Rezervaţia Naturală Balta Nera – Dunăre, Aria de Protecţie Specială Avifaunistică Zona Umedă Divici – Pojejena, Arie de Protecţie Specială Avifaunistică Zona Umedă Insula Calinovăţ, Arie de Protecţie Specială Avifaunistică Zona Umedă Ostrov – Moldova Veche. ( octombrie 2010-mai 2011)

- organizator: ABA Banat
-parteneri: Inspectoratele scolare ale judetelor Timis si Caras-Severin, Agentia Regionala de Protectia Mediului, Parcul Natural Portile de Fier, Parcul National Cheile Nerei.

4. Festivalul scriitorilor Loire – Dunare ( 2011)

- organizator: Centrul Cultural Francez
- parteneri: ABA Banat, Uniunea Scriitorilor din Romania-Filiala Timisoara

5. Dunarea, ipostaze straine (primavara lui 2011): expozitie de fotografie cu Dunarea la izvoare

-organizator: Centrul Cultural German
- parteneri: ABA Banat

6. Dunarea, locul recreerii tale! ( octombrie 2010-aprilie 2011)

- organizator: Asociatia pentru Calitatea Vietii
- parteneri: ABA Banat, Asociatia „Tara Nerei”

Pe langa aceste actiuni si subproiecte, sunt in pregatire alte evenimente. Va vom tine la curent pe masura ce se stabilesc detaliile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu